Literárny Kežmarok ocenil prácu mladých autorov poézie a prózy

14.06.2012 Kežmarok

Kežmarok 14. júna (TASR) - Vyhlásením najlepších autorov poézie a prózy vyvrcholila dnes v Kežmarku celoslovenská literárna súťaž žiakov základných a stredných škôl. Uskutočnila sa v rámci tradičného podujatia s názvom Literárny Kežmarok, ktoré je v tomto roku venované 200. výročiu narodenia Sama Chalupku, Jonáša Záborského a Daniela Gabriela Licharda.
Do spomínanej literárnej súťaže sa mohli zapojiť podľa členky jej organizačného tímu Gabriely Kantorkovej žiaci základných a stredných škôl zo Slovenska, ako aj slovenskí žiaci žijúci v zahraničí. Súťažné diela zasielali od februára tohto roka Mestskému kultúrnemu stredisku v Kežmarku. "Súťaž bola vypísaná pre poéziu a prózu v troch vekových kategóriách. Napokon k nám prišlo 842 prác od 421 autorov," priblížila Kantorková.
Ako dodala, celkový počet súťažných prác, ale aj autorov zúčastnených na Literárnom Kežmarku 2012 prekonal minuloročné čísla. "Zaznamenali sme zvýšený nárast v druhej kategórii - starších žiakov, ale poklesli nám počty stredoškolákov," vysvetlila Kantorková. S väčšinou zaslaných príspevkov vyjadrila porota súťaže podľa jej slov spokojnosť. "Zazneli tu prevažne slova chvály, v niektorých prípadoch ale aj kritika."
V kategórii stredných škôl získala prvenstvo so svojou poéziou Soňa Klimčová z Bobota, okres Trenčín. S prózou zaujala najviac porotcov súťaže Zuzana Černianska z Bytče. V kategórii starších žiakov najvyššie ocenenie prevzala Barbora Plutová do Starej Ľubovne a za prózu Nicol Hochholczerová z Rimavskej Soboty. Kategóriu mladších žiakov najlepšie reprezentoval poéziou Michal Vyparina zo ZŠ v Plavnici a prózou Alexandra Kmentová zo ZŠ Štefánikovej v Galante.
Najúspešnejších autorov literárnej súťaže privítal dnes popoludní na pôde Kežmarku jeho primátor Igor Šajtlava. Ceny za svoju tvorbu si následne prevzali krátko po 15.30 h v priestoroch kežmarského lýcea. Program dnešného Literárneho Kežmarku pokračuje prehliadkou lyceálnej knižnice a večernou diskusiou ocenených literátov spolu s členmi súťažnej poroty v priestoroch Strednej odbornej školy na Garbiarskej ulici.
Besedy mladých, ako aj skúsených literátov, budú súčasťou kežmarského podujatia aj v piatok 15. júna. V mestskom kultúrnom stredisku sa zároveň v tento deň uskutoční literárny seminár. O 11.30 h je na programe odhalenie pamätnej tabule na ulici MUDr. Alexandra v Kežmarku Danielovi Mihálikovi, niekdajšiemu rektorovi kežmarského lýcea a jeho študentom Samovi Chalupkovi, Danielovi Gabrielovi Lichardovi a Jonášovi Záborskému.
 

Vyberte región